Foto Åsa Nenzen ©
Foto Åsa Nenzen ©

HÄR FÅR DU KOLL PÅ SEKTIONENS ÖVRIGA AKTIVITETER 2020 
SAMT GENOMFÖRDA AKTIVITETER 2020

OBS!! FULLTECKNAD!

KURSSTART 23 SEPTEMBER
Onsdag 23 september kl 19.00  Ort: KALIX-NYBORG
Tisdag 29 september kl 18.30 Ort: LULEÅ
Söndag 4 oktober kl 10.30 Ort: PITEÅ 
Torsdag 8 oktober kl 18.30 Ort: PITEÅ 
Måndag 12 oktober kl 18.30 Ort: LULEÅ
Söndag 18 oktober kl 10.30 Ort: KALIX-NYBORG


Bindande anmälan. Senast 13/9 . Anmälan är ogiltig utan betalning. 600 kr för 6 tillfällen. Betalning till BG 618-5755

För att gå valpkurs din hund ska den ha fått sin tolvveckorsvaccination samt gått 14 dagar och vara försäkrad.
 

CHARLÉNE TAPANI?

Hon är känd i Kalixtrakten som en väldigt duktig, noggrann och pedagogisk instruktör. Charlène är diplomerad SSRK instruktör som hållit i valp och grundlydnadskurser. Flatcoated retriever har hon haft i 17 år, så hon har stor erfarenhet och kännedom om flatten. Charlène är en riktig allroundtjej, precis som vår ras. Förutom att träna sina hundar så tävlar hon framgångsrikt med sina flattar på Rallylydnad men även på jaktprov, utställning och lydnad.

Hemma har Charlène tre flattar tillsammans med sin man, dessa har fina meriter. Hundarna heter RLD N F A M RallyCh Flathams Nögges Vänt Nalta ”Speed” och ungtiken RLD N Flathams E Pikalite Rååsa Snööre ”Zeriss”.


FRK NORR
kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer 

VÄLKOMMEN MED ANMÄLAN!

FRK NORR RALLYLYDNADSKURS 16-17 MAJ I NYBORG

Vilken kick, att som instruktör få leda kurs för bara flattar , vilken riktigt kul helg det blev!

Fem flattar Birro, Diva, My, Tindra och Aya kom med sina mattar till Nyborg för Rallylydnadskurs. Eller som vi kom överens om att kalla det, ”fortsättning på grundlydnad”.

Skyltarna/momenten delade jag in gruppvis och varje deltagare fick chans träna och känna på med sin hund hur varje moment utförs. Det ”tänktes” så det knakade och visst önskade dem att hundarna hade kunnat läsa skyltarna ….

Då det handlade om Nybörjarklass så varvades en hel del teori in . Det här var ett gäng som tordes fråga , vilket är så kul som instruktör. Erfarenheten och kunskapen får komma fram och jag kände verkligt att dem här vill veta! En öppen grupp med både erfarna som oerfarna flatägare som hann prata mycket mer än bara Rallyn och utbyta tankar om vår ras med varandra.

Många nämnde just samarbete med sin hund som ett önskemål. Jag tror att jag känner rätt , dem fick med sig många uppslag från Rallyn, matte blir rolig för hunden eftersom det händer något nytt hela tiden. Att Rallyn är så tolerant och inte strikt , att man har hunden i koppel det var saker som uppskattades och som man inte visste innan.

Avslutningsvis lade jag upp en liten testbana för att dem skulle få känslan för att ta flera skyltar i rad. Som någon sa; ”nu är premiären gjord” bara träna på!

Jag tackar alla fantastiska deltagare för två glada dagar - precis som Rallyn ska vara!  Tack FRK NORR för förtroendet att leda kurs .
Jag hoppas vi ses mer!// Varm kram, Charlene

REPORTAGE FRÅN APPORTERINGSDAGEN I SUNDOM 9 MAJ

9 maj fick åtta flattar med förare en kursdag med apporteringens grunder hos Anna Vikström i Sundom.

Alla hundar var nybörjarhundar medan deltagarna hade varierande förkunskaper, några var helt gröna, andra mer erfarna. Dagen inleddes med en diskussion där det konstaterades att en flat inte behöver lära sig att springa fort efter kastade bollar, utan det som hunden verkligen behöver lära sig är att följa sin förare utan koppel och att sitta lugnt och vänta även om det händer spännande saker runt omkring.

Grundlydnadsövningar blev nästa moment och hundarna fick till sist prova på de moment som ingår i nybörjarklass. Dagen gav mersmak och gruppen enades om ett uppföljande kurstillfälle och fick därför i hemläxa att träna vidare på dagens övningar.

KURS RALLYLYDNAD NYBÖRJARKLASS
2 stycken halvdagar 16-17 maj på förmiddagarna. 
Plats: Kalix-Nyborg.
Vi går igenom regler och skyltar från Nybörjarklassen både i teori och praktik. Vi kommer även komma in på små träningsknep för en del moment.

I nybörjarklassen har du din hund i koppel, så det passar både för gammal som ung hund. Tycker du och din hund om att ha roligt tillsammans så är det här kursen för er!

Anmälan till kulmedkurs@gmail.com
Skriv ditt och hundens namn. Max 8 ekipage.  (Först till kvarn)
Kostnad 900 kr
Bankgiro 618-5755
Swish nummer 1234521027

Vi håller till i största möjliga mån ute, p g a. Covid-19.

Mer information kommer närmare kursstart, så kom ihåg kolla din mail


Vem är Charléne Tapani?

Hon är känd i Kalixtrakten som en väldigt duktig, noggrann och pedagogisk instruktör. Charlène är diplomerad SSRK instruktör som hållit i valp och grundlydnadskurser. Flatcoated retriever har hon haft i 17 år, så hon har stor erfarenhet och kännedom om flatten. Charlène är en riktig allroundtjej, precis som vår ras. Förutom att träna sina hundar så tävlar hon framgångsrikt med sina flattar på Rallylydnad men även på jaktprov, utställning och lydnad.

Hemma har Charlène tre flattar tillsammans med sin man, dessa har fina meriter. Hundarna heter RLD N F A M RallyCh Flathams Nögges Vänt Nalta ”Speed” och ungtiken RLD N Flathams E Pikalite Rååsa Snööre ”Zeriss”.

Som kuriosa kan vi berätta att tillsammans med Speed var Charlène det 3:e BÄSTA Flatcoated retriever ekipaget samt även BÄSTA Flathane i Sverige på Rallylydnad när det helt plötsligt stannade upp med tävlandet och Covid-19 drog in över landet.


Här berättar Charléne varför hon tycker Rallylydnad är en bra inkörsport till många andra hundaktiviteter.
Rallylydnad ger utmärkt samarbete mellan förare/ hund och ger varierande träning för din hund. Träningen ska uppmuntra till mycket glädje! Det är här flattarna har en fördel, för hela rasen är stora glädjespridare och vill ha kul tillsammans med sin förare.

Att det "händer något"/ överraskar hela tiden tror jag är utmärkt för en flat, samtidigt som det bygger fint samarbete.mellan hund och förare
Träningen syftar till att stärka kommunikationen mellan dig och din hund. 

Nybörjarklassen har 33 olika skyltar som kan ingå i banan på tävling. Tipsen vad man ska träna sinar liksom aldrig eftersom det finns färdiga skyltar.

Specifikt för nybörjarklassen är att hunden är kopplad under hela banan. Vilket ger en grundtrygghet och speciellt när man är ny inom en sport eller börjar om med en ny hund. Du får också belöna med rösten och med ditt kroppsspråk. Att tävla i rallylydnad ger en grundtrygghet som man kan ta med sig till andra aktiviteter som jaktprov, lydnadsprov och utställning.


Kom och prova Du med!
Det allra viktigaste är dock att både hunden och du har roligt ihop! Ladda med ett gott humör så ses vi den 16-17 maj! VÄLKOMMEN!

DAGS FÖR APPORTERINGSTRÄNING 9 MAJ- 10 MAJ ANMÄL SNARAST!

ÅRSMÖTE 2020-02-15

Lördagen 15 februari höll FRK sitt årsmöte i Sundoms bygdegård.  Som vanligt stor uppslutning bland våra medlemmar, nämligen 26%. Vilket vi kan verkligen glädjas åt. Fjolåret bjöd även på en stark medlemsutveckling till vår sektion, bra jobbat och tack till sektionens uppfödare som också bidrar!

Efter snabba sedvanliga årmötes förhandlingarså har FRK Norr en ny styrelse och ser ut på följande sätt som bilden nedan. 
 

DE NIOS GÄNG.
FRK Norrs nya styrelse!

Från vänster Nina Ökvist, Arvidsjaur (suppleant) Helena Sandström, Piteå (Utställning) Lisbeth Alakangas, Boden (Utbildning) Mats Tapani, Kalix (Kassör) Gunilla Berglund, Piteå (Ordförande) Anna Vikström, Luleå (Jakt, vice Ordförande) Stina Nejden, Gällivare (Suppelant) Pia Nerdrum, Luleå (Utbildning) Britt Marie Mallfors, Gällivare (Sekreterare)

I år så bjöd sektionen samtliga funktionärer på en god festmåltid som tack. Det kanske inte är något vi kan göra varje år men efter ett starkt ekonomiskt år så fanns dessa resurser. Det är nått vi kan tänka på är att "ju bättre ekonomi ju trevligare kan vi ha"  

Är det många medlemmar som bidrar till vår verksamhet ju större blir sektionens ekonomiska musklerna
. Så nu hoppas vi på lite aktivikteter ute på orterna. Styrelsen kan inte åka runt och ha aktiviteter men glädjeande är att, till stor del av sektionen yta är täckt med styrelsemedlemmar. Det är bara Kirunaområdet som saknar en representant, där upp finns två aktiva uppfödare som vi hoppas kan bidra med en aktivitet för flatcoated retieverägare i detta område.

Nytt för i år var att hundar från sektionen som vunnit titlar eller 1:A pris på jaktprov premieras med ett fång tulpaner 

Här nedan de framgångsrika hundarna med ägare - JÄTTEGRATTIS

NORD UCH RLD N RLD F RLD A LD STARTKLASS Altaflats Between Sheets

Nordisk Champion, lydnad Startklass

uppfödare Madelene Asp Mikko & Peter Asp
ägare Frida Öqvist

RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Flatham's Nögges Vänt Nalta 
Svensk Rallychampion
uppfödare Gunilla & Bernt Berglund
ägare Mats Tapani, förare Charlene Tapani

RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Like Champagne
Svensk Rallychampion
uppfödare: Anneli Matsson
ägare Eva & Leif Eriksson, förare Eva Eriksson

Kan även berätta att Eva o Leif Eriksson andra tik, RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Lucky Moment startade som enda flatcoated bland 100 startande i RALLY SM och grejade en framskjuten placering, 17 plats, suveränt! SUPERGRATTIS!

SE VCH Toffedreams Count On Me
Svensk Viltspårchampion
uppfödare: Lena & Terese Sundquist
ägare Katarina Nordström

SE U(U)CH J Bez-Ami's Fifty Cent of A Dållar
Svensk utställningchampion + 1:a Nybörjarklass Jaktprov
uppfödare: Bittan & Bert Börjesson
ägare Linda Fahlen Jacobsson

SE U(U)CH C.I.E. NO UCH RLD N RLD F Calebri's Five Seconds of Summer
Internationell utställningchampion (C.I.E)
uppfödare, ägare Britt-Marie Mallfors, 

SE VCH C.I.E. EE CH NORD UCH RLD N RLD F O'Flanagan Twist of Lime
Internationell utställningchampion (C.I.E), Estinsk Champion
BEST IN SHOW Vinnare på Flatcoated Retriever Clubshow

uppfödare: Lena Hägglund & Evalis Johansson
ägare Nina Ökvist

SE U(U)CH J FINCH Toffedreams Leading Lady
Svensk utställningchampion, Finsk Utställningschampion
uppfödare, ägare Lena & Terese Sundquist
 FRK NORR och FRK UMEÅ 2020-02-01 - 2020-02-02 UPPFÖDARTRÄFF!

TACK TILL VÅRA SPONSORER
TACK TILL VÅRA SPONSORER

Första helgen i februari träffades uppfödarna från det två nordligaste sektionerna.  Helena Sandström och Gunilla Berglund höll i denna träff och då blev Piteå naturlig placeringsort. Glädjande var det stor uppslutning av uppfödare. Vi ses inte ofta så denna träff har varit efterlängtad. För de flesta av oss startade morgonen aningen kaotiskt efter intensivt snöande i ett par dygn. Snöröken längs vägarna var inte att leka med och var nästan olidlig. En av uppfödarna fick snöröja sig ut ca 200 meter för att nå plogad väg. Nästa gäng mötte en långtradare som hamnat på fel sida om mitträcket, tur att vägen hade två filer just där.

En aning försenad föreläsning startade med Chefsveterinär Linda-Marie Landberg, Petvet om reproduktion, nedfrysning och inseminering. Där fick vi en grundlig genomgång ”hur man optimerar chanserna till en dräktig tik”.  Där ingick b la att ta progesteronblodprov för att öka chansen till att para på rätt tid. En del av oss gör det alltid medan några inte har så god erfarenhet av detta prov. Det finns flera olika progesteronmaskiner och dessa olika maskiners värden kan förvirra. Förr fanns få maskiner/märken och provet skickades för analys och vi kunde få svar om 2–3 dagar, d v s samma maskin och samma värden för ägglossning. Idag får vi svar på ett par timmar och värden kan vara olika beroende vilken maskin kliniken har. Välj en veterinär som Du litar på har kunskapen att tolka svaren.

Linda-Marie berättade även om våra möjligheter till infrysning och tappning av våra hanhundar. Samt även vilka möjligheter för seminering med färskkyld sperma och färsk sperma. En intressant föreläsning som rusade tidsmässigt iväg med många frågor från oss.

Efter lunch så hade vi två jätteduktiga interna föreläsare, så mycket kunskap som finns i våra sektioner. Viktoria Eriksson från avelsrådet berättade om deras arbete. Där fick vi en jättebra genomgång av bland annat HD index som skapar många funderingar från oss alla och upptog en stor del av våra diskussioner. Viktoria berättade även om avelsrådets arbete med RD.  Viktoria slog även ett slag för att vi skulle börja använda oss av valpförmedlingen. Det finns sällan kullar att rekommendera i Norr och Västerbotten.

Sedan var dags för Lena Hägglund som höll i ett intressant teoripass om anatomi med vårt senaste raskompendium i fokus, detta bör nog vi alla läsa igenom flera gånger. Vi blir aldrig så fullärda att inte detta är oerhört nyttigt. När passet avslutades sen eftermiddag var vi väl uppdaterade inför söndagens praktiska pass. Lördagen avslutades med en gemensam trevlig middag.

Söndagen startades med förflyttning till centrala Piteå till ett uppvärmt garage där vi hade genomgång av flattar från 7 månader till 13 år. Detta praktiska arbetspass hölls även av Lena Hägglund. Där fick vi klämma och känna på hundarna samt se dessa i rörelser och även mäta dessa.
Helgen av slutades med en lättare lunch på Espressohouse i centrala Piteå. Återigen en massa fritt surrande och planerande inför nästa träff som blir ett försök att få till ett Onlinemöte.

Supertack till Helena och Gunilla som höll i trådarna för denna trevliga uppfödarträff. Vi hade boende på ett kanonställe med fina hundvänliga rum och för att inte tala om den goda maten.

Tack till alla som gjorda denna toppenhelg!


Deltagande uppfödare: Lisbeth  o Anders Alakangas Kennel Swidjan, Gunilla Berglund, Kennel Flathams, Helena Sandström kennel Ewokes, Lena Hägglund, , Evalis Johansson, Kennel O’Flanagan, Britt Marie Nordgren Kennel Huntermoons.  Britt-Marie Mallfors, Kennel Calebris,  Pia Nerdrum, kennel Pianca Fcr, Viktoria Eriksson, Kennel Sagovindens, Terese Sundquist, Lena Sundquist, Kennel Toffedreams

Fotograf Lena Hägglund-