Foto Åsa Nenzen ©
Foto Åsa Nenzen ©

HÄR FÅR DU KOLL PÅ SEKTIONENS ÖVRIGA AKTIVITETER 2020
SAMT GENOMFÖRDA AKTIVITETER 2020

ÅRSMÖTE 2020-02-15

Lördagen 15 februari höll FRK sitt årsmöte i Sundoms bygdegård.  Som vanligt stor uppslutning bland våra medlemmar, nämligen 26%. Vilket vi kan verkligen glädjas åt. Fjolåret bjöd även på en stark medlemsutveckling till vår sektion, bra jobbat och tack till sektionens uppfödare som också bidrar!

Efter snabba sedvanliga årmötes förhandlingarså har FRK Norr en ny styrelse och ser ut på följande sätt som bilden nedan. 
 

DE NIOS GÄNG.
FRK Norrs nya styrelse!

Från vänster Nina Ökvist, Arvidsjaur (suppleant) Helena Sandström, Piteå (Utställning) Lisbeth Alakangas, Boden (Utbildning) Mats Tapani, Kalix (Kassör) Gunilla Berglund, Piteå (Ordförande) Anna Vikström, Luleå (Jakt, vice Ordförande) Stina Nejden, Gällivare (Suppelant) Pia Nerdrum, Luleå (Utbildning) Britt Marie Mallfors, Gällivare (Sekreterare)

I år så bjöd sektionen samtliga funktionärer på en god festmåltid som tack. Det kanske inte är något vi kan göra varje år men efter ett starkt ekonomiskt år så fanns dessa resurser. Det är nått vi kan tänka på är att "ju bättre ekonomi ju trevligare kan vi ha"  

Är det många medlemmar som bidrar till vår verksamhet ju större blir sektionens ekonomiska musklerna
. Så nu hoppas vi på lite aktivikteter ute på orterna. Styrelsen kan inte åka runt och ha aktiviteter men glädjeande är att, till stor del av sektionen yta är täckt med styrelsemedlemmar. Det är bara Kirunaområdet som saknar en representant, där upp finns två aktiva uppfödare som vi hoppas kan bidra med en aktivitet för flatcoated retieverägare i detta område.

Nytt för i år var att hundar från sektionen som vunnit titlar eller 1:A pris på jaktprov premieras med ett fång tulpaner 

Här nedan de framgångsrika hundarna med ägare - JÄTTEGRATTIS

NORD UCH RLD N RLD F RLD A LD STARTKLASS Altaflats Between Sheets

Nordisk Champion, lydnad Startklass

uppfödare Madelene Asp Mikko & Peter Asp
ägare Frida Öqvist

RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Flatham's Nögges Vänt Nalta 
Svensk Rallychampion
uppfödare Gunilla & Bernt Berglund
ägare Mats Tapani, förare Charlene Tapani

RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Like Champagne
Svensk Rallychampion
uppfödare: Anneli Matsson
ägare Eva & Leif Eriksson, förare Eva Eriksson

Kan även berätta att Eva o Leif Eriksson andra tik, RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Lucky Moment startade som enda flatcoated bland 100 startande i RALLY SM och grejade en framskjuten placering, 17 plats, suveränt! SUPERGRATTIS!

SE VCH Toffedreams Count On Me
Svensk Viltspårchampion
uppfödare: Lena & Terese Sundquist
ägare Katarina Nordström

SE U(U)CH J Bez-Ami's Fifty Cent of A Dållar
Svensk utställningchampion + 1:a Nybörjarklass Jaktprov
uppfödare: Bittan & Bert Börjesson
ägare Linda Fahlen Jacobsson

SE U(U)CH C.I.E. NO UCH RLD N RLD F Calebri's Five Seconds of Summer
Internationell utställningchampion (C.I.E)
uppfödare, ägare Britt-Marie Mallfors, 

SE VCH C.I.E. EE CH NORD UCH RLD N RLD F O'Flanagan Twist of Lime
Internationell utställningchampion (C.I.E), Estinsk Champion
BEST IN SHOW Vinnare på Flatcoated Retriever Clubshow

uppfödare: Lena Hägglund & Evalis Johansson
ägare Nina Ökvist

SE U(U)CH J FINCH Toffedreams Leading Lady
Svensk utställningchampion, Finsk Utställningschampion
uppfödare, ägare Lena & Terese Sundquist
 FRK NORR och FRK UMEÅ 2020-02-01 - 2020-02-02 UPPFÖDARTRÄFF!

TACK TILL VÅRA SPONSORER
TACK TILL VÅRA SPONSORER

Första helgen i februari träffades uppfödarna från det två nordligaste sektionerna.  Helena Sandström och Gunilla Berglund höll i denna träff och då blev Piteå naturlig placeringsort. Glädjande var det stor uppslutning av uppfödare. Vi ses inte ofta så denna träff har varit efterlängtad. För de flesta av oss startade morgonen aningen kaotiskt efter intensivt snöande i ett par dygn. Snöröken längs vägarna var inte att leka med och var nästan olidlig. En av uppfödarna fick snöröja sig ut ca 200 meter för att nå plogad väg. Nästa gäng mötte en långtradare som hamnat på fel sida om mitträcket, tur att vägen hade två filer just där.

En aning försenad föreläsning startade med Chefsveterinär Linda-Marie Landberg, Petvet om reproduktion, nedfrysning och inseminering. Där fick vi en grundlig genomgång ”hur man optimerar chanserna till en dräktig tik”.  Där ingick b la att ta progesteronblodprov för att öka chansen till att para på rätt tid. En del av oss gör det alltid medan några inte har så god erfarenhet av detta prov. Det finns flera olika progesteronmaskiner och dessa olika maskiners värden kan förvirra. Förr fanns få maskiner/märken och provet skickades för analys och vi kunde få svar om 2–3 dagar, d v s samma maskin och samma värden för ägglossning. Idag får vi svar på ett par timmar och värden kan vara olika beroende vilken maskin kliniken har. Välj en veterinär som Du litar på har kunskapen att tolka svaren.

Linda-Marie berättade även om våra möjligheter till infrysning och tappning av våra hanhundar. Samt även vilka möjligheter för seminering med färskkyld sperma och färsk sperma. En intressant föreläsning som rusade tidsmässigt iväg med många frågor från oss.

Efter lunch så hade vi två jätteduktiga interna föreläsare, så mycket kunskap som finns i våra sektioner. Viktoria Eriksson från avelsrådet berättade om deras arbete. Där fick vi en jättebra genomgång av bland annat HD index som skapar många funderingar från oss alla och upptog en stor del av våra diskussioner. Viktoria berättade även om avelsrådets arbete med RD.  Viktoria slog även ett slag för att vi skulle börja använda oss av valpförmedlingen. Det finns sällan kullar att rekommendera i Norr och Västerbotten.

Sedan var dags för Lena Hägglund som höll i ett intressant teoripass om anatomi med vårt senaste raskompendium i fokus, detta bör nog vi alla läsa igenom flera gånger. Vi blir aldrig så fullärda att inte detta är oerhört nyttigt. När passet avslutades sen eftermiddag var vi väl uppdaterade inför söndagens praktiska pass. Lördagen avslutades med en gemensam trevlig middag.

Söndagen startades med förflyttning till centrala Piteå till ett uppvärmt garage där vi hade genomgång av flattar från 7 månader till 13 år. Detta praktiska arbetspass hölls även av Lena Hägglund. Där fick vi klämma och känna på hundarna samt se dessa i rörelser och även mäta dessa.
Helgen av slutades med en lättare lunch på Espressohouse i centrala Piteå. Återigen en massa fritt surrande och planerande inför nästa träff som blir ett försök att få till ett Onlinemöte.

Supertack till Helena och Gunilla som höll i trådarna för denna trevliga uppfödarträff. Vi hade boende på ett kanonställe med fina hundvänliga rum och för att inte tala om den goda maten.

Tack till alla som gjorda denna toppenhelg!


Deltagande uppfödare: Lisbeth  o Anders Alakangas Kennel Swidjan, Gunilla Berglund, Kennel Flathams, Helena Sandström kennel Ewokes, Lena Hägglund, , Evalis Johansson, Kennel O’Flanagan, Britt Marie Nordgren Kennel Huntermoons.  Britt-Marie Mallfors, Kennel Calebris,  Pia Nerdrum, kennel Pianca Fcr, Viktoria Eriksson, Kennel Sagovindens, Terese Sundquist, Lena Sundquist, Kennel Toffedreams

Fotograf Lena Hägglund-